Specialiștii spun, că nivelul normal al saturației oxigenului în sânge este între 95-100%, iar valorile sub 90% însemnând hipoxemie. Majoritatea oamenilor trebuie să aibă o saturație în oxigen de cel puțin 93% pentru a-și menține celulele sănătoase. Un nivel prea scăzut de oxigen din sânge poate suprasolicita inima și creierul. Aici ne vine în ajutor un pulsoximetru, cu ajutorul căruia putem măsura regulat și urmări nivelul oxigenului în sânge.
Ce face pulsoximetrul? Pulsoximetrul este un dispozitiv cu care se măsoară saturația periferică a oxigenului (SpO2) și pulsul. Cu un pulsoximetru putem să ne monitorizăm nivelul de oxigen și, astfel, să știm dacă este necesar să apelăm la medic pentru a decela cauza și a ne recomanda un tratament adevat. Pulsoximetrul, în funcție de model, se aplică la nivelul unui deget de la mână, de la picior sau la lobul urechii.
De ce este important să se măsoare nivelul de oxigen cu un pulsoximetru? Dacă suntem bolnavi, nivelul nostru de oxigen din sânge poate fi mai mic decât normal. Este important să știm când se întâmplă acest lucru, deoarece nivelul scăzut de oxigen face dificilă funcționarea corectă a celulelor organismului. Dacă nivelul oxigenului scade, corpul va funcționa slab. E bine de știut, că atunci când numărul de respirații/minut crește (normal 16-18 respirații/minut) și este asociată o scădere a saturației de oxigen sub 93% ceva nu este bine. În aceste cazuri cereți sfatul medicului de familie.